TANNSLITASJE KOMMER SNIKENDE – TENK FOREBYGGING

Tannslitasje er en samlebetegnelse på tap av de harde tannvev; emalje og dentin.

Tannslitasje kan skje på flere måter: som tyggeslitasje, slipeskader, syreskader eller som en kombinasjon av disse

Tannslitasje utvikler seg over tid. Derfor oppdager du ikke slitasjen før den har utviklet seg ganske mye. Kanskje du har tenner som er følsomme ved spising og tannpuss? Kanskje du har merket at tennene dine har fått mange skarpe kanter? At små tannsplinter er brukket av? At de ser slitte eller korte ut? Eller kanskje tennene dine har fått en annen og litt mørkere farge. Alle disse symptomene kan være tegn på tannslitasje.

Tyggeslitasje
Tennene blir slitt med årene bare ved å tygge maten, og det er helt normalt. Men skjærer du tenner kan det utvikle seg en uheldig og kosmetisk skjemmende tannslitasje. Det er derfor viktig at du forteller tannlegen din om dette slik at vi kan få stoppet denne vanen før slitasjen får utvikle seg.

Slipeskader
Den hyppigste årsaken til slipeskader er for voldsom tannpuss. Bruker du for mye krefter når du pusser, slites tannkjøttet bort, og resultatet kan bli dype slipeskader på tennene – også kalt tannbørsteskader.

Syreskader
Stadig flere barn og unge kommer til tannhelsekontroll med syreskader (erosjoner). Dette er noe annet enn hull i tennene. Tannemaljen viser tegn på at den går i oppløsning; den rett og slett tæres bort. Disse skadene gjør at tennene blir små og flisete, og de kan ise. Store og dyre reparasjoner må ofte til for å bøte på skadene.

Gode råd mot skader på tennene:

  • Drikk vann til måltidene, mellom måltidene og om natten
  • Begrens inntaket av sure og søte drikker
  • Ikke puss tennene rett etter “sure” måltid eller sure oppstøt. Syren har gjort emaljen myk, slik at slitasjen vil bli ekstra stor
  • Bruk en myk tannbørste og tannkrem uten slipemiddel
  • Husk fluor hver dag
  • Søk profesjonell hjelp ved spiseforstyrrelser før tennene dine har fått for store skader. Da er muligheten for reparasjon best

Vi står til tjeneste, og du er velkommen til å kontakte oss når du måtte trenge hjelp.